Retraite Oirschot 9-da
Meditatiedag 21 dec '05
Overgave
Neutraal zijn in .....
Thema de Liefde
Alleen de ervaring .....
Helderheid
Meditatiedag 14 mei
Geven noch nemen
De Ruimte
Kerstcadeau
De Liefde
De Stilte
De Oorsprong
Openheid
De Liefde 2
De Ene
Gewaren
Inleiding muziek .....
 
 
 
 

Dag 3 Oirschot
Door Rini van Vught
8 april 2006

Teksten gedurende de 9-daagse: Dag3 - Dag4 - Dag5 - Dag6 - Dag7 - Dag8


Wees waakzaam!

Lieve mensen, zoals ik gisteren de opdracht heb gegeven om eens goed te kijken naar waar je werkelijke aandacht zit om zo te ontdekken dat wanneer je aandacht bij de denker zit, je niet verder komt dan de denker.
Zo wil ik je er vandaag speciaal op wijzen dat bij de meeste de zelfgenoegzaamheid steeds meer zal toeslaan. Oude mechanisme starten op en zullen alles in het werk stellen om je op de plek te houden waar je nu bent. Het is niet vrij maar wel vertrouwd en veilig. Je aandacht/waakzaamheid hoeft maar even te verslappen en je doet weer wat je altijd al deed.
 
Je bent hier echter in de woestijn, Daarmee heb je aangegeven dat je wilt versterven aan die oude ik en de daarbijbehorende oude mechanismen zijn per definitie onvrij. Er is pas sprake van vrijheid als jij je door niets, maar dan ook niets, meer van je gerichtheid op wie je werkelijk bent laat afleiden. Onderzoek daarom of er geen andere belangen op het motief zitten. Loop niet weg voor de verandering.

Ik heb je niet beloofd dat het gemakkelijk zou zijn, maar luister goed: het speelt zich enkel af op het niveau van de denker. Die kan het je wel heel lastig maken. Ik vraag aan ieder van jullie aan wat je nu werkelijk wil? Woestijndagen kunnen je, als het goed is, alleen maar confronteren met alles wat je niet onder ogen wilt zien. Alles wat het licht niet kan verdragen
start verzet op en de neiging om weg te lopen. Maar de vraag is juist wie wil er hier weglopen? En waarvoor….? En wie ben je nou eigenlijk? Als het verandering vraagt haken vele mensen af. Wees dus waakzaam!

Respecteer de stilte.
Naarmate de dagen vorderen zie je dat het drie-ene-licht van de kaars steeds verder is ingedaald. Deze kaars staat symbool voor ons bewustzijn wat zich verdiept/indaalt.
Het alles verterende vuur van de liefde voor de waarheid lost het verleden helemaal op, je kunt er niets meer van terug vinden. Het smelt daar en langzaam maar zeker ben je toe aan transformatie. Alleen een open vrije geest ziet dat verzet en vluchten zinloos is. Alle bedenksels worden geleidelijk aan zichtbaar. Alles komt aan het licht en jij bent in staat om te kiezen.

Zolang er een mechanisme spreekt of handelt is er geen sprake van een keuze maar van een oud patroon uit een oude kast. We kunnen juist nu in deze woestijn al deze pseudo- (eigen) belangen, aan de kaak stellen. Juist de methodiek van de woestijn legt vele mechanisme bloot. Wees wijs en waakzaam en onderzoek! De woestijn is juist de smeltoven van liefde om je van alle ego-trekken/krampen te onthechten.Als het zo moeilijk voor je is loop je niet weg maar ga het aan….. en nog eens….. en nog eens…. en nog eens….totdat elk mechanisme gezien en gekend is en jij weer oorspronkelijk vrij bent.

Luisteren naar de stilte, is dus iets anders als luisteren naar je denker en zijn praatjes serieus nemen. Je ermee identificeren en zeggen dat is voor mij….. of dat werkt voor mij persoonlijk …..veel beter?  Dat gaat verder als Ik Ben.

Het Ik Ben is mij genoeg!
Het donkere is mij licht genoeg!
Onderzoek vandaag in de woestijn wat dit voor jou betekent.
Onderzoek vandaag in hoeverre je aandachtslicht zich nog vult met denkkramp en oude concepten. Wees waakzaam en buig je oude neigingen af naar transformatie. Daarvoor zul je wel iets moeten doorbreken. Als bepaalde zaken je te donker lijken, loop je weg. Maar onderzoek met mij samen vanuit de liefde hoeveel licht deze donkerte omvat.

In de donkerte zit het licht van de verandering – bewustwording – transformatie.
Het donkere is de hand van het licht die je kneed en vormt om je uiteindelijke gezicht weer te kunnen zien. De donkerte schenkt je je oorspronkelijk gezicht terug. Laat je vormen door het licht, laat het de stilte doen en maak het van niets afhankelijk, geen enkele vorm!

Of  zoals de stem van de stilte roept: Laat het mij doen!