Retraite Oirschot 9-da
Meditatiedag 21 dec '05
Overgave
Neutraal zijn in .....
Thema de Liefde
Alleen de ervaring .....
Helderheid
Meditatiedag 14 mei
Geven noch nemen
De Ruimte
Kerstcadeau
De Liefde
De Stilte
De Oorsprong
Openheid
De Liefde 2
De Ene
Gewaren
Inleiding muziek .....
 
 
 
 

Dag 6 Oirschot
Door Rini van Vught
11 april 2006

Teksten gedurende de 9-daagse: Dag3 - Dag4 - Dag5 - Dag6 - Dag7 - Dag8


Volharding Toewijding Onderzoek Alertheid.

Het leven in de woestijn is binnen kloosters leven in een kluis. Leven in een kluis werpt je helemaal terug op je innerlijk. Het leven in zo’n kluis zal je alles leren. Wanneer je weer meer in de wereld stapt verlaat je de veiligheid van de kluis. Om nu te volharden, vol toewijding zal het uiterste van je worden gevraagd. Wees alert en onderzoek je motieven en relaties.

Onderzoek vandaag hoe gemakkelijk je terugvalt op een oude gewoonte. Bedenk dat het terug vallen op praten, al snel gaat lijken op het gekeuvel van een stel oude wijven. Het gaat nergens over en het is praten om te praten. Wanneer je de teugels van de woestijn loslaat kies je, voor je het weet, weer voor een gemakkelijk leven en goedkope faam! Bedenk ook dat je andere mensen meesleept in je gekeuvel.

Het is buiten de woestijn dus nog belangrijker waakzaam te zijn dan erin. Daar buiten stort de wereld je helemaal vol met ervaringen. Beperk het praten ook na de stilte tijden tot het hoogst noodzakelijke. Blijf gericht op de smeltkroes van je hart. Wanneer je hart helemaal opengaat wil deze enkel nog zijn. Elk contact is een contact met je Zelf en je wordt steeds milder. Je ontmoet ook niet langer iemand of iets maar je Zelf!

Spirituele groei is als de weg van een zijden rups. De rups doet zich een lange tijd tegoed aan de blaadjes en ontwikkeld zich tot een volwassen rups. Pas als de rups volwassen is geworden is zij in staat om een cocon te spinnen. Wanneer de cocon helemaal af is heeft ze zich helemaal terug getrokken, dan pas kan de transformatie plaats vinden.  En zo transformeert ze geleidelijk tot een prachtige witte vlinder.

Binnen de spiritualiteit zijn ook deze fases terug te vinden. Je voedt je met de woorden van de leraar tot je in staat bent zelf een cocon te spinnen. Dan pas blijk je in staat je helemaal terug te kunnen trekken, daar binnen in je hart. Wanneer de oude mens sterft treedt transformatie vanzelf in. Dit is de alchemie van het hart.

Zo is er ook een alchemie van het ego.
Het ego komt altijd iets tekort. Het is soms verwonderlijk hoe mensen aan bepaalde mensen kunnen gaan trekken. Is het niet met woorden dan is het met je ogen of handelen. Er is altijd wel een aanleiding om dat te doen.

Onderzoek dat patroon en je relatie ermee. Wat wil je daarin nou bereiken en wat levert het je op? Daarnaast trek je steeds aan die ander, hoe denk je dat dat voor die ander is?

Als je hier bent werk dan aan je cocon of kwam je daar niet voor. Als ik in de ochtend om stilte vraag, dan bedoel ik stilte op alle fronten. Dus wees waakzaam, alert en toegewijd, en volhardt in je zoektocht en plaats je front bij je eigen hart.

Je hoeft nog maar drie dagen? Zijn deze gedachten al door je heen gegaan? En dan…..?
Juist, dan gaat alles weer gewoon verder en als je dan doet wat je altijd al deed, komt je hele spiritualiteit niet verder dan je denker. Ga de spiritualiteit aan, of kies er gewoon voor om er mee op te houden. Klaar dus!

De werkelijke zoeker is nooit klaar en weet niets!