Bevrijdingsdag 5/5 '07
Oirschot 29/3 - 6/4 '07
Oirschot 20 dec '06
Retraite Oirschot 3-da
Retraite Oirschot 9-da
Meditatiedag 21 dec '05
Overgave
Neutraal zijn in .....
Thema de Liefde
Alleen de ervaring .....
Helderheid
Meditatiedag 14 mei
Geven noch nemen
De Ruimte
Kerstcadeau
De Liefde
De Stilte
De Oorsprong
Openheid
De Liefde 2
De Ene
Gewaren
Inleiding muziek .....
 
 
 
 

Bevrijdingsdag
Door Rini van Vught
Stilte dag 5 mei 2007

Vandaag herdenken we in Nederland de bevrijding van de bezetting door Duitsland van 1940 tot 1945. Een land in oorlog een land in vrede. Maar hoe zit dat met jou persoonlijke oorlog en bezetting? Sommige mensen hebben altijd oorlog met hun omgeving of commentaar op hun omgeving. Dat is geen oorlog met een ander maar puur met jezelf. De vijand manifesteert zich daar steeds opnieuw als iemand die aan allerhande eisen en voorwaarde moet voldoen alvorens die van zijn (oorspronkelijke) vrijheid kan genieten.

De bezetter dient zich meestal aan als een oneindige verbeteringscursus. De bezetter heeft altijd commentaar op de verschijningsvorm die jij ik noemt en waarin het licht zich vrijelijk manifesteert.

Wanneer je in een ander dingen ziet doen die je in jezelf afkeurt of als negatief hebt bestempelt zul je gemakkelijk tot een veroordeling komen. Eigenlijk zou je ook kunnen zeggen dat je een bepaalt verschijnsel gaat overbelichten. Dit verschijnsel krijgt door je waardeoordeel abnormaal veel aandacht terwijl dat wat vrij is slechts in het moment door je heen spoelt. Zo wordt dat verschijnsel “overbelicht” en gaat het een eigen leven leiden. Verschijnselen komen en gaan, komen en gaan. Maar de bezetter verteld je dat jij dat verschijnsel moet voorkomen en onder controle hebben of krijgen. Pas als het verschijnsel weg is dan…..  Ja dan gaat het pas goed met je. Maar zulke onzin kan alleen de bezetter je vertellen.

Een verschijnsel is een waarnemingsprikkel die altijd op een of andere manier door je zintuigen wordt vertaald en omgezet in een waarneming. Of dat verschijnsel nu een gedachte, gevoel, geluid, plaatje, smaak of geur is, is niet van belang. Van belang is dat jij beseft en door hebt dat je dat niet bent en dat een waarnemingsprikkel altijd zal blijven bestaan. Dus dat gevoel wat jij niet wil, gaat gewoon nooit definitief helemaal weg! Het is dus helemaal onmogelijk zoiets te bereiken, je stelt hier een irreële eis aan jezelf. Maar goed vaak denk je als ik dat en dat niet meer heb of voel dan pas gaat het goed met me. Wanneer je begint te zien dat er geen enkel verschijnsel zal gaan verdwijnen of hoeft te verdwijnen, ga je zien dat de energie gestoken kan gaan worden in hoe kan ik anders met dit verschijnsel omgaan.

Je ziet dus dat er enkel een aandachtsverlegging plaats vind. De aandacht gaat uit het idee dat het weg moet, naar het weten dat “dat” onmogelijk is, en incarneert in het weten. Nu pas gaat de aandacht zich verplaatsen in hoe kan ik dit verschijnsel accepteren en integreren. De volgende stap die je maakt is wie is diegene die bevrijd wil worden en wat is werkelijk vrij.
Ook hier zie je dat het aandachtslicht zich verplaatst en vanuit een ander standpunt start.

Vandaag wil ik in het bijzonder met jullie aandacht gaan spelen in standpuntverwisseling. Iemand die weet is eigenlijk iemand die niet weet. Dit heeft namelijk te maken met dat helder geworden is wie je werkelijk bent. Als je weet wie je bent en wat de titel “Ik” waard is ben je erachter gekomen dat je dat niet kunt verwoorden wat je dan wel bent. Een open bewustzijn wat geen enkele vorm hanteert. Liefde die zichzelf bemint. Dat niet weten is een volkomen natuurlijke staat van Zijn.

Standpunt verlegging is eigenlijk hetzelfde als je geloof over het leven herzien en bewust veranderen. Sommige mensen denken dat ze de denker moeten veranderen maar die kun je hooguit observeren. Het denken is spontaan en niet schadelijk. Pas als je iets met die denker wilt doen moet je gaan opletten. Dit vraagt waakzaamheid. Verlichting is geen proces er zijn geen gradaties. Je ziet het of je ziet het niet! De integratie van het licht van de oorspronkelijke vrijheid en liefde echter is een proces wat nimmer stopt.