Bevrijdingsdag 5/5 '07
Oirschot 29/3 - 6/4 '07
Oirschot 20 dec '06
Retraite Oirschot 3-da
Retraite Oirschot 9-da
Meditatiedag 21 dec '05
Overgave
Neutraal zijn in .....
Thema de Liefde
Alleen de ervaring .....
Helderheid
Meditatiedag 14 mei
Geven noch nemen
De Ruimte
Kerstcadeau
De Liefde
De Stilte
De Oorsprong
Openheid
De Liefde 2
De Ene
Gewaren
Inleiding muziek .....
 
 
 
 

Fragmenten satsangs
Rini van Vught
9 daagse retraite Stoutenburg 20-28 oktober 2005

20-10 Gooi die rechter uit je geloofssysteem.
Er wordt een hoop gezegd wat niet hoeft. Houd je geest leeg en spreek die onzin niet meer uit.
Ga naar binnen en blijf zolang mogelijk intern oplettend bij jezelf. Laat het dan steeds meer en meer ontspannen. Haal alle inspanning er van af om steeds verder in de overgave te zakken. Stel geen vragen maar doe het eenvoudig weg, doe het gewoon.Ga deze interne liefdes relatie met jezelf aan en wees waakzaam. Blijf erop gericht.

21-10 Stilte meditatie is als het bewerken van een akker.
Er was een boer die zijn land ging bemesten. Daarna ploegde hij het om, om het vervolgens in te zaaien. Hij harkte het zaad wat onder het zand en gaf het zaad water. Daarmee had hij de omstandigheden om het zaad te laten groeien geoptimaliseerd. Maar het zaadje groeide in deze omstandigheden helemaal vanzelf, in totale ontspanning. Daar is geen inspanning voor nodig, daar valt elke ik-actie weg.
Zo is het ook met stilte meditatie, je creëert optimale omstandigheden en ruimte voor het zaadje van de liefde. De groei vraagt geen inspanning, maar het creëren van de gunstige omstandigheden wel. Uiteindelijk is het een zoeken naar de middenweg van actie en ontspanning. Zodra de actie is ingezet haal je alle kracht en inspanning eruit en laat je het zaadje groeien. Dan zak je weg in overgave.

24-10 In ieder van ons leeft het beeld van totale vrijheid, als je daar niet naar streeft wordt je nooit gelukkig.
Dit beeld spoort ons steeds weer aan op zoek te gaan naar die oorspronkelijke vrijheid. Het lijkt alsof je van binnen geroepen wordt. Is je leven in overeenstemming met deze innerlijke roeping/impuls? Zoek naar evenwicht tussen inspanning en ontspanning.

26-10 Hoe leg ik de zee uit dat hij water is?
Hoe leg ik jullie uit dat je onbeperkte, eeuwig tijdloze, tegenwoordigheid bent…..
Licht kent niets anders als licht, liefde niets anders als liefde.

26-10 Wat betekent meditatie?
Het betekent van je Zelf houden.
Het betekent Jezelf Zijn.
En de natuur……. geeft je liefde als beloning.

28-10 Je bent onbeperkte, eeuwig tijdloze, tegenwoordigheid.
Nu je zojuist in de Kashmir yoga en geleide meditatie hebt kunnen ervaren dat de projecties alleen maar op een illusie berusten. Heb je zelf kunnen ervaren dat al je mis-identificaties krampen opleveren. Als we de bedachte vorm over wie we zijn loslaten ervaren we direct dat er allerlei angsten en angstjes een soort kramp hebben opgebouwd in onze spieren. Als we deze afweer loslaten kunnen ze vrijkomen en op gaan lossen. Ontspanning blijkt dan het middel deze angsten/ krampen/illusies weer los te laten, en in de oorspronkelijke vrijheid te ervaren. Je hebt veel tijd gestoken in een illusie, om deze illusie gelukkig te maken. Dit alles wordt slechts waargenomen, er is een kijken en luisteren, dat het Zelf is. Het blijkt onveranderlijk. Het leven blijkt geen doel te hebben maar te Zijn. Een dans van een steeds vernieuwende schepping spoelt door de altijd tegenwoordigheid heen. Gedachten zijn slechts een vertaling in tijd en ruimte van de innerlijke Stilheid die we zijn. Wanneer je de vertrouwde vertalingen van je bedachte werkelijkheid loslaat kun je gaan spelen met deze projecties. We Zijn en niet we hebben. Onze werkelijke communicatie is de stilte die ons verbindt. Het is een communicatie met het hart. De dans, zijn vertaling, het leven, is een spel van eeuwige geboorte en sterven. Het zien en luisteren is het onveranderlijke Zelf. Dat is wat wij zijn. Dat is wat de zoeker blijkt te zijn, het gezochte. Zoals de zee, water is.
De ene onveranderlijke alerte tegenwoordigheid waarin alle dingen ik zijn, alle vormen mijn vorm en alle namen mijn naam.