Bevrijdingsdag 5/5 '07
Oirschot 29/3 - 6/4 '07
Oirschot 20 dec '06
Retraite Oirschot 3-da
Retraite Oirschot 9-da
Meditatiedag 21 dec '05
Overgave
Neutraal zijn in .....
Thema de Liefde
Alleen de ervaring .....
Helderheid
Meditatiedag 14 mei
Geven noch nemen
De Ruimte
Kerstcadeau
De Liefde
De Stilte
De Oorsprong
Openheid
De Liefde 2
De Ene
Gewaren
Inleiding muziek .....
 
 
 
 

Thema 19 januari 2008   “De directe ervaring”
Door Rini van Vught
Meditatiedag 19 januari 2008

Vandaag wil ik het met jullie het thema: “De directe ervaring”  verder gaan uitdiepen toelichten en via oefeningen beter leren herkennen. Een echte verdieping dus.

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met je directe ervaring?
Dat is de kale naakte ervaring van het moment. Geen koppelingen worden er gemaakt met denkbeelden of ideeën maar er word enkel nog gesproken en gebouwd op de ervaring. Het “directe” is eigenlijk een overbodig woord maar scherpt nog wel even aan dat er geen koppelingen worden gemaakt met het verleden.

Verleden is niets anders dan denkbeelden buiten het Nu. Het zijn enkel ideeën geen werkelijkheid. In je leven bestaat eigenlijk alleen maar Nu. Dat Nu kan echter wel volgestort worden met denkbeelden uit het verleden en zo incarneren we opnieuw in die situatie. Deze incarnatie houd je echter verre van de (huidige)werkelijkheid, buiten het Nu. Je creëert een schijn wereld. Op die manier blijf je een beetje hangen in oude gewoonte en patronen. Je creëert daarmee een sfeer van leven buiten wat werkelijk is. Dat wat Is, is een ervaring in het Nu. Zodra je hem uitspreekt is het al verleden tijd.en neemt hij af in kracht.

Onderscheid ondeelbaar bewustzijn.
Door onderscheid te maken tussen je verleden en de directe ervaring  komt er een zeker bewustzijn op gang wat buiten elke vorm plaats vindt. Hierdoor kan je steeds verder los komen te staan van het idee een lichaam, een gedachte, een gevoel of een andere vorm te zijn.  Zolang er echter op een of andere manier het idee bestaat het lichaam, de gedachte of het gevoel te zijn ben je op weg naar bevrijding. Er ontstaat een herkenning van een ondeelbaar bewustzijn. Een herkenning van iets dat we altijd zijn geweest, altijd zullen zijn en altijd zullen blijven. 

Ook de Kashmir Yoga zal je vandaag gaan helpen met te ontdekken dat Jij iets heel anders bent dan die vaste vorm. Je kunt misschien eens gaan ervaren dat Jij veel groter bent en ruimer dan dat lichaam. Dat Jij helemaal niet gevangen zit in dat lichaam en dat je gevoel en tastzin verder ligt dan de lichamelijke grenzen. Dat dat binnen en buiten enkel vertalingen zijn van hetzelfde ondeelbare leven. Kortom Kashmir Yoga kan je helpen de kunst van het waarnemen te herontdekken. Het helpt ons het ongekleurde zien en luisteren weer te ontdekken. Het helpt je te ontdekken dat je geprojecteerde ik niets anders is dan een hoopje spanning. Een meetbare spanning zelfs! 

Van spanning naar ontspanning.
Het bewust volgen van het proces van spanning naar ontspanning zal “het ontspannen” tot een zogenaamde ervaring verheffen. Die ervaring zal niets anders zijn dan dat we helemaal niets ervaren. Het pure kale Zijn kent dus eigenlijk geen ervaring in de zin van vorm. Het wil echter niet zeggen dat je directe ervaring geen “kwaliteiten” heeft. Die “niets” ervaring zou je kunnen beschrijven. Daarnaast wil het ook niet zeggen dat er geen notie over zal zijn. Alleen is die notie vrij van alle vorm. We zullen dat vandaag verder gaan uitdiepen.

“De directe ervaring”
Er staat in ons thema van vandaag “De directe ervaring” en dat is iets anders als je directe ervaring. In ons onderzoek is en blijft het een open vraag over wie of wat die ervaring waarneemt. Maar het staat vast dat het met niets persoonlijks heeft te maken. Pas wanneer elke claim of vereenzelviging met lichaam, zintuiglijkheid, persoonlijkheid, emotionaliteit etc etc verdwenen is, is er sprake van realisatie. Je bent elk idee en elk gevoel hieromtrent kwijtgeraakt.  Dan schijnt enkel het “licht” wat je allang bent. Er zijn geen gradaties, je ziet het of je ziet het niet. Wanneer Ik Ben is alles weer kaal, naakt, leeg en vrij in werkelijk alles! Wanneer ik ben als vorm is er: afscheiding, angst en lijden.

Aandacht
Het hele leven speelt zich af  in het nu. Het Nu speelt zich af waar de aandacht op schijnt/valt. Aandacht kun je vergelijken met een vuurtoren of een zaklamp. Je schijnt met dat aandachtslicht op iets. Of zo’n lichtbundel valt op iets. Er verschijnt iets in die aandacht. Ervaren dat we zo wijd zijn als de ruimte die in aandacht verschijnt is een onderdeel voor deze dag. Als we op zoek gaan naar de eigenaar van “onze” aandacht vinden we die niet. Hierdoor word duidelijk dat begrippen zoals ‘mij’ en ‘mijn‘ ook maar een manier van denken en voelen zijn.

Is er een weg?
Er kan toch geen weg bestaan als de vrijheid gewoon is!
Dan is vrijheid de weg!
Er kan toch geen weg bestaan als liefde gewoon is!
Dan is liefde de weg!
Er kan toch geen weg bestaan als bewustzijn gewoon is!
Dan is bewust Zijn de weg!

 

Een fijne dag toegewenst
Liefs Rini